Zateplení domu rychle a levně? Lepte polystyren pěnou!

Zateplení domu rychle a levně? Lepte polystyren pěnou!

S vývojem nových technologií přicházejí i nové přístupy k zateplování. V tomto článku se podíváme, jak a čím lepit polystyren na zdivo tak, aby bylo zateplení domu kvalitní, levné a rychlé.

Jak se dnes dělá zateplení domu?

V dnešní době skoro vše podléhá nějaké regulaci a předpisům. I zateplovací systémy musí dodržovat určené normy. Někdy to může působit jako zbytečná byrokratická překážka, ale ve skutečnosti byste měli tyto předpisy dodržovat. Tyto předpisy potom zajišťují, že projektanti, výrobci a řemeslníci pracují podle přísných pravidel, aby nám mohli dodat kvalitní a funkční řešení, které je sestaveno z kompatibilních materiálů.

A právě o vzájemné kompatibilitě produktů je i systém zateplení domů ETICS (External Thermal Insulation Composite System), který je využíván jak při výrobě stavební chemie, tak pro realizaci zateplení. Společnost Den Braven nabízí vlastní prověřený soubor produktů, který zahrnuje vše, od základní penetrace a kotvení až po finální fasádní omítku. Jedním z klíčových komponentů tohoto systému je PU lepidlo na polystyren THERMO KLEBER, které zde budeme probírat podrobněji.

Čím zateplit fasádu?

Při výběru izolačního materiálu máme na výběr několik možností, ale při většině běžných staveb prostě použijeme fasádní polystyren. I přes množství novinek na trhu se stále jedná o ideální řešení pro většinu staveb. Rozhodování o technologii lepení však může být o něco složitější. Můžeme se držet tradiční cesty s cementovým lepidlem, nebo zvážit použití polyuretanové pěny na lepení polystyrenu.

Jaký je rozdíl mezi použitím klasického cementového lepidla a PU pěny?

„Já těmto vašim novodobým věcičkám nevěřím. Bůh ví, jak dlouho to vydrží…“. Podobné věty slýcháváme často. Není ale čeho se obávat.

Polyuretanové pěny se v oblasti stavebnictví využívají již téměř půl století, a v posledních desetiletích se staly neodmyslitelnou součástí zateplovacích systémů. Pokud je celý systém správně sestaven, mají pěny stejnou životnost jako izolant. Rozhodně nechceme uživatele odradit od zateplení domu pomocí klasického lepidla. Cementová lepidla, která fungují skvěle, jsou nezbytná při aplikaci omítky fasády a zůstávají klíčovou složkou naší výroby. Z hlediska uživatelského komfortu však polyuretanová pěna nabízí hned několik výhod. Pojďme se podívat na to, jak moc vám usnadní práci při zateplení fasády.

Množství materiálu a doprava

Představte si, že plánujeme zateplit dům a počítáte množství materiálu. Zatímco u cementových lepidel mluvíme o těžkých paletách, při použití pěny nám stačí několik krabic.

Pro porovnání – jedna paleta cementového lepidla obsahující 42 pytlů váží 1050 kg. Ekvivalentní množství PU pěny představuje tři krabice vážící 40 kg. Stačí tedy, když je naložíte do auta a doma zase vyložíte. Při cementových lepidlech potřebujeme domluvit termín vykládky, zabezpečit přístup na stavbu, k tomu se přidává naštvaný řidič blokovaný domíchávačem, půjčená a přetížená dodávka zapadlá v bahně, nebo jiné příjemné radosti – vždyť to znáte.

Kam s ním?

Palety jsou na určeném místě. Můžeme si oddychnout? Rozhodně ne. Takže si hned po ránu dáme nemalou rozcvičku a přeskládáme pár tun materiálu někam pod střechu. Tady budou možná i několik týdnů překážet, dokud nenastanou optimální podmínky na aplikaci – sucho a teploty nad bodem mrazu (min. +5 °C).

Pokud se při zateplení domu rozhodnete pro aplikaci PU pěny, z vašeho rodinného auta vám je mohou pomoci vyložit i děti na malé skromné místo díky šikovnému objemu materiálu. Za pár minut vyskládáte krabice a můžete pokračovat v práci.

Povětrnostní podmínky

Jak už jsme zmínili, klasické cementové lepidlo na polystyren nelze aplikovat, pokud mrzne. Také mu musíme dopřát odpočinek jeden až dva dny na důkladné vyzrání. Při lepení s PU pěnou můžete pokračovat s dalšími pracemi, jako je broušení, kotvení či stěrkování, už po dvou hodinách. Pokud máte právě nasmlouvané řemeslníky, můžete po obědě pracovat dál.

Prší? Nejsme z cukru a přeháňka nás při lepení polystyrenu pěnou nezastaví. Pokud je zdivo vlhké po vydatných deštích, PU pěně to vůbec nevadí. PU pěny mají vlhkost dokonce rády! Díky ní spíše rychleji vyzrávají a mají lepší strukturu. Mrzne? Žádný problém! Zimní verze THERMO KLEBER WINTER jsou použitelné do -10 °C.

Zvládnete to sami

Při použití THERMO KLEBERU nepotřebujete na stavbě dalšího pomocníka, který by vám míchal lepidlo, nebo by celý den nosil těžké pytle a kbelíky s vodou. Dokonce nepotřebujete ani elektřinu. To je skvělé při zateplování starých domů a chat, když ještě nemáte hotové přípojky. Dokonce ani nemusíte řešit správnou hustotu cementového lepidla, dolévat vodu a domíchávat správnou dávku. Hrudkovatění nehrozí. Prostě aplikujete pěnu pomocí pistole a nalepíte izolační desku na místo. Tak jednoduché to je.

Žádné míchání, žádné přenášení těžkých pytlů a kbelíků. Postačíte si sám nebo ve dvojici – dokonce i v manželské či partnerské – pokud si troufáte.

Netahejte si do domu vodu

Pěnou lepená fasáda nijak nezvedá vlhkost obvodového zdiva a interiéru. Zatímco cementové lepidlo může obsahovat až 2,3 l vody na m2, která se bude díky vysoké parotěsnosti polystyrenu odpařovat směrem do budovy, PUR pěna je v podstatě suchá.

Tepelná izolace navíc

V neposlední řadě přispívá THERMO KLEBER, jako výborný tepelný izolant (λ = 0,035 W/mK) k izolačním vlastnostem celého systému, což se od cementového lepidla nedá očekávat. Přidáte si tak pár bodíků k celkovému komfortu zatepleného domu.

Zní to až příliš senzačně? Určitě můžeme polemizovat nad tím, co představuje nejlepší způsob zateplení domu, ale mnohé z výhod jsou relevantní a právě velké množství úspěšně dokončených projektů to potvrzuje.

Jaké vybrat PU lepidlo pro zateplení domu?

Díky našemu vývojovému týmu jsme za poslední roky uvedli na trh produkty s celou škálou využití. Vyberte si ten nejlepší – třeba pro klasické zateplení stavby polystyrenem, zateplení starého domu, zateplení stropu, nebo střechy.

Klasické PU lepidlo pro zateplení fasády

Chystáte se zateplovat klasickou metodou a vybíráte lepidlo na polystyren? PU pěna THERMO KLEBER je pro vás volbou č. 1. Skvěle si poradí s lepením desek přímo na zdivo, omítku i beton, hodí se pro novostavby i při zateplení starého domu. Využijete ho i pro vyplňování spár mezi izolačními deskami. K dostání i ve větším THERMO KLEBER MAXI balení.

Plánujete stavět či zateplovat dům v zimních měsících, určitě byste měli sáhnout po zimní variantě THERMO KLEBER WINTER, která skvěle funguje až do -10 ºC.

PU lepidlo pro zateplování dřevostaveb

Zateplujete dřevostavbu? Na podklady na bázi dřeva se vám bude hodit THERMO KLEBER WOOD. Skvěle přilne přímo na OSB desky, ale je skvělý i pro zateplení dřevěných stropů ve starších domech a chalupách.

PU lepidlo pro zateplení střechy

Pokud přemýšlíte, čím lepit polystyren na asfaltové pásy při zateplování střechy, určitě byste měli sáhnout po produktu THERMO KLEBER ROOF, případně jeho zimní variantě THERMO KLEBER ROOF WINTER. Drží jako přibitý na základových konstrukcích i na různých typech asfaltových pásů. Rozhodně ho doporučujeme jako skvělou metodu, jak zateplit starý dům. V praxi se totiž často setkáváme právě s velkými úniky tepla skrze střechu.

Na co si dát pozor?

  • Držte se projektové dokumentace. Jestli zateplujete starý dům bez projektu, najděte si patřičné normy.
  • Nikdo nemá rád extrémy. Ani polyuretanová pěna na zateplení fasády. Horní hranice aplikační teploty je +35 °C. Aplikační teplota nepředstavuje jen teplotu vzduchu, ale i teplotu podkladu. I když máte ve stínu příjemných 28 stupňů, fasáda na slunečné straně domu může být pořádně rozpálená a vyzrávání pěny nemusí probíhat tak, jak by mělo. U zimních variant si zase dejte pozor, aby byly dózy před aplikací natemperované alespoň na +5 °C, potom je můžeme použít i při teplotách do -10 °C.
  • Prach je velmi účinný separátor. Zateplujete starý dům a právě jste pracně omlátili původní omítku? Nezapomeňte povrch před lepením polystyrenu pořádně očistit a napenetrovat.
  • Nepodceňte mechanické kotvení. Hmoždinky se musí vypořádat s axiálními sacími silami větru, ale také s hydrotermickým působením na izolační desky, které se vlivem tepla roztahují a smršťují. Pokyny ke kotvení od dodavatele ETICS jsou jen informativní a při vyšších budovách by měl množství a rozmístění kotev navrhnout projektant/statik s ohledem na klimatické podmínky v dané lokalitě stavby.
  • Pomocí produktu THERMO KLEBER můžete kromě lepení i vyplňovat mezery mezi izolačními deskami. Skvěle zaplní každou škvíru a materiál nejenže spojí, ale také sám funguje jako izolace.
  • THERMO KLEBER podléhá degradaci vlivem UV záření. Pokud máte pěnu přímo na slunci, měli byste se snažit stavbu co nejdříve dokončit a nečekat několik měsíců na stěrku a omítku.
  • Je jen velmi malá šance, že by dóza pěny samovolně explodovala. Dóza je ale samozřejmě natlakovaná a pokud narazí o ostřejší hranu např. o ližiny v automobilu, tak máte doslova „vymalováno“. Proto nedoporučujeme převážet jednotlivá balení volně pohozené v kufru či na zadních sedadlech automobilu.

Aplikace lepidla pomocí pistole

PU lepidla z rodiny THERMO KLEBER jsou určené k pistolové aplikaci. Pro menší projekty nebo třeba malé zateplení stropu doporučujeme levnou pistoli na aplikaci pěny P300. Pro větší projekty zvolte i odpovídající nářadí a vyberte si odolnější model M370 EXTRA. Mimo kvalitní pistole potřebujeme na její pročistění i Čistič PUR pěny. Jinak byste mohli pistoli po jednom použití rovnou vyhodit. Jen pozor na polystyren! Čistič obsahuje rozpouštědla, která vám ho za pár vteřin rozežerou, takže byste měli pistoli čistit v uctivém odstupu od právě nalepené izolace. Na odstranění PU pěny z dalších povrchů vám stejně dobře poslouží i Extra silné vlhčené ubrousky.

Ať už se jedná o zateplení střechy, klasického zdiva nebo dřevostavby, lepení polystyrenu pěnou má svoje nesporné výhody! Jestli právě přemýšlíte, jak zateplit dům, konečný výběr bude samozřejmě na vás. Aplikace izolace pomocí produktů THERMO KLEBER má ale hromadu plusů, kvůli kterým se ji určitě vyplatí použít.

Pokud máte rádi rychlá a jednoduchá řešení, určitě byste také neměli minout naše poznámky k rekonstrukci koupelny nebo balkonu, článek o samonivelačních hmotách, nebo třeba tipy k aplikaci stylových a odolných epoxidových podlah.

Nezapomeňte číst a ptát se. Stavba není skládačka z Ikei, kterou dáte na první pokus bez návodu. Ke každému produktu dodáváme technický list, kde je přesně popsaná aplikace. Pokud vám něco není jasné, můžete se zeptat svého prodejce, nebo napsat přímo našim specialistům. Rádi vám poradíme!

Aplikační video