Odlévání stolu z epoxidové pryskyřice EPOXIN DEKOR

Epoxidová pryskyřice EPOXIN DEKOR má různá využití při umělecké tvorbě a jedním z nich je výroba designového stolu. Přesně takový stůl vznikal v Ústí nad Labem a my se teď podíváme, jak to probíhalo.

Výběr epoxidové pryskyřice

Místní truhlář dostal zakázku na výrobu uměleckého stolu 170 x 95 cm s tloušťkou desky 2 cm z epoxidové pryskyřice. Při výběru zvolil EPOXIN DEKOR, protože je vhodný na odlévaní větších ploch. Hlavní výhodou této směsi je dlouhý čas, během kterého je možné s pryskyřicí pracovat. Pomalá doba tuhnutí zabrání poškození samotného materiálu při procesu tvrdnutí.

Tuhnutí epoxidové pryskyřice EPOXIN DEKOR

Tuhnutí je důležitá součást procesu tvorby jakéhokoli výrobku z pryskyřice. Musí se dbát na správnou tloušťku odlévané směsi. V našem případě je maximální tloušťka na jedno vylití 5 cm. Počet vrstev není omezen. Během tuhnutí dochází k exotermické reakci, uvolnění tepla, a pokud je vrstva hmoty příliš velká, může dojít ke spálení pryskyřice a znehodnocení celého výrobku. Zároveň se během tuhnutí směsi uvolňují bublinky, které se tam vytvořily při promíchávání pryskyřice s tvrdidlem v poměru 3:1.

Jak to probíhalo v Ústí nad Labem

Nejdříve jsme si připravili formu 200 x 100 cm, ve které se bude deska stolu odlévat. Vyrobili jsme ji převážně ze zbytku laminovaných desek a do spodu umístili plexisklo z důvodu lepšího oddělení. Na celou formu jsme aplikovali separátor a spáry utěsnili pomocí univerzálního silikonu.

Následně došlo smícháním k přípravě 16 kg materiálu v jedné nádobě. Po promíchání pryskyřice s tvrdidlem jsme přidali perleťový pigment barvy Emerald Green a nechali ještě 30 minut odstát.

Vylévali jsme vrstvu vysokou okolo 2 cm, kde po krajích a uprostřed jsme umístili akátové dřevo. To jsme napenetrovali, aby nepouštělo bublinky během tuhnutí a nezvyšovalo jejich množství v pryskyřici.

Nyní, když je vše vylité, zabezpečíme prostor, aby do ještě tekuté hmoty nenapadal prach nebo hmyz. Protože má epoxidová pryskyřice EPOXIN DEKOR dlouhou dobou tuhnutí (minimálně 120 minut), můžeme ještě provést přesuny dřeva nebo přidat další prvky ponořením do tekuté směsi.

Během zrání se bublinky dobře uvolňovaly z tuhnoucí směsi.  Celkově jsme nechali pryskyřici tuhnout přes 10 dnů.

S použitím separátoru na formu jsme desku oddělili od stolu bez sebemenšího problému. Deska byla hrubě přebroušena a srovnána na CNC fréze u spřátelené truhlárny a doleštěná excentrickou hobby bruskou v hrubostech papíru 60, 80, 100, 120, 150 a 180. Broušení bylo bezproblémové, bez velkých vrypů apod. Na povrchovou úpravu byla použitá 1 vrstva olejového nátěru. Deska byla připevněna k nohám pomocí samořezných závitových vložek. Délka výroby stolu i z důvodů jiných povinností trvala 14 dnů.

Jednoduchý postup v bodech

  1. vytvoření formy, utěsnění univerzálním silikonem
  2. aplikace separátoru na formu
  3. seříznutí fošen do požadovaného tvaru a rozměru
  4. penetrace fošen proti vypouštění bublinek
  5. aretace fošen pomocí svorek ke dnu formy
  6. navážení epoxidu, smíchání
  7. přidání pigmentu
  8. samovolné odbublinkování epoxidu v kyblíku
  9. odlití
  10. vytvrdnutí epoxidu
  11. odformování
  12. převoz na srovnání a ořez do přesného rozměru
  13. broušení excentrickou bruskou v hrubostech 60,80,100,120,150,180 lze brousit až do hrubosti 3000
  14. ohranění stolu
  15. aplikace vosku pomocí aplikačních padů
  16. vyvrtání otvorů pro závitové vložky ze spodu stolu
  17. připevnění k nohám stolu

Galerie