Chemická kotva a její široké využití

Chemická kotva nachází své uplatnění jako plnohodnotná a velmi účinná náhrada běžných rozpěrných hmoždinek a narážecích kotev, přičemž vytváří mimořádně odolný spoj s velmi vysokou zatížitelností. Víte, kdy jsou chemické kotvy pro vás vhodné k použití namísto hmoždinek? Připravili jsme přehled praktických informací, kdy a kterou kotvu použít s podrobným postupem aplikace.

Oproti běžným hmoždinkám jsou chemické kotvy extrémně pevné, nevznikají při nich rozpěrné tlaky a rychle se s nimi pracuje. Hmoždinky se v materiálech často hýbou a vytrhávají. Chemicky kotvit lze blíže k okrajům a v menší osové vzdálenosti kotev. Při použití hmoždinek musíte mít po ruce pokaždé speciální typ, který můžete použít do daného podkladového materiálu. Avšak při použití chemické kotvy si s tímto nemusíte dělat starosti. Chemickou kotvu použijete buď samostatně, nebo se sítkem do všech druhů podkladových materiálů. Při výběru zohledňujeme zejména to, zda jde o použití v interiéru či exteriéru, zatížení vodou a v neposlední řadě mechanické zatížení kotveným předmětem.

Kdy bychom měli použít chemickou kotvu?

  • televizní držáky
  • nábytek a sanita
  • patky, sloupky, zábradlí
  • schodiště
  • markýzy, přístřešky
  • regály, konzoly
  • sportovní náčiní na stěnu

Který z našich produktů pro kotvení vybrat?

Na interiérové aplikace volíme produkty bez obsahu styrenu, protože styren má výrazný a specifický zápach. Vhodnější je proto Chemická kotva POLYESTER SF. V exteriéru můžeme použít Chemickou kotvu POLYESTER S, která zaručí cenově výhodné kotvení při zachování pevnosti a kvality. V případě požadavku na extrémní pevnost kotvy a trvalé zatížení vlhkostí a vodou, zvolte Chemickou kotvu VINYLESTER SF. Je vhodná i do zatopených otvorů. Na kotvení v zimním období či v mrazírenských prostorech doporučujeme použít Chemickou kotvu ARCTIC SF. Ta umožňuje kotvení při nízkých teplotách až do -20° C.


Vinylester

Vinylester SF

Vinylester SF

Polyester SF

Polyester

Arctic
Aplikační teplota-10 °C
až +40 °C
-10 °C
až +40 °C
-10 °C
až +40 °C
-5 °C
až +35 °C
-5 °C
až +35 °C
-20 °C
až +25 °C
Aplikace interiérANOANOANOANONEANO
Aplikace exteriérANOANOANOANOANOANO
⌀ Závitové tyčeM8 – M24M8 – M30M8 – M30M8 – M24M8 – M24M8 – M30
⌀ Výztužné tyče⌀ 8 – 25⌀ 8 – 25⌀ 8 – 32⌀ 8 – 32
Obsah styrenuNENENENEANONE
Aplikace do netrhlinového betonuANOANOANOANOANOANO
Aplikace do trhlinového betonuANOANOANONENEANO
Aplikace do zatopeného otvoruANOANOANOANONEANO
Pevnost++++++++++++++++
Způsob baleníFóliový systémFóliový systémPeeler systémFóliový systémFóliový systémFóliový systém

Všechny chemické kotvy jsou vhodné do dutého i plného materiálu, přičemž je odlišný pouze postup aplikace. Jde o jednoduché kroky, které nevyžadují odbornou zručnost ani speciální vybavení. Zvláštní důraz je třeba klást na důkladné odstranění prachu a volných částic z vyvrtaného otvoru. Montážní parametry i údaje potřebné k návrhu spoje, jsou k dispozici v technických listech. Při náročnějších aplikacích vycházíme z posudku statika a návrh by měla provést kompetentní osoba.

Na co bychom měli myslet před kotvením?

Při kotvení je důležité dodržovat minimální vzdálenost os, aby nedošlo k selhání stavebních hmot. Stejně je důležitá i minimální vzdálenost od okrajů. Způsob kotvení a druh kotvy přitom vždy volíme podle pevnosti nosného materiálu a druhu síly, kterou bude kotvený systém zatěžován v čase.

Podle způsobu kotvení rozlišujeme kotvení s využitím rozpěrných tlaků a kotvení bez rozpěrného systému. První zmíněné využívá mechanické rozpětí v otvoru a vyžaduje vysokou pevnost základního nosného materiálu. Naopak kotvení bez rozpěrného systému využívá syntetické pryskyřice na bázi vinylesterů nebo polyesteru, kdy kotvení probíhá chemicky smícháním dvou komponentů hmoty. V základním materiálu tak nedochází k dalšímu pnutí, proto můžeme snížit osové rozestupy i vzdálenosti kotev od okrajů.

Návod použití chemické kotvy do dutých materiálů

  1. Vyvrtáme požadovaný počet otvorů.
  2. Odstraníme prach pomocí vzduchové pumpy.
  3. Uvolníme nesoudržný prach pomocí kartáčku a opět odstraníme prach pomocí vzduchové pumpy.
  4. Do vyvrtaných otvorů vsuneme sítko. Při běžných velikostech šroubů (M6 až M14) použijeme plastové sítko. Pokud máme nestandardní velikost otvoru, volíme kovové sítko, které si odstřihneme podle požadované délky. Na konci nesmíme zapomenout sítko kleštěmi ukončit, aby kotvící hmota nevytékala do dutin materiálu.
  5. Chemickou kotvu vložíme do aplikační pistole na kotvy a vytlačíme si cca 10 cm mimo připravované otvory, dokud není barva jednolitá.
  6. Aplikujeme chemickou kotvu do otvoru, dokud nevyplníme celý prostor. Postupujeme od nejhlubšího místa a postupně kotvu posouváme ven z otvoru.
  7. Do otvoru vsuneme kotvený prvek otáčivým pohybem – zašroubujeme.
  8. Na úplné zatížení počkáme nezbytný čas, dokud kotva vytvrdne. Přesné vytvrzující časy jsou uvedeny na obalech chemických kotev a v technických listech.

Návod použití chemické kotvy do plných materiálů

  1. Vyvrtáme požadovaný počet otvorů.
  2. Odstraníme prach pomocí vzduchové pumpy.
  3. Uvolníme nesoudržný prach pomocí kartáčku.
  4. Opět odstraníme zbytky prachu pomocí vzduchové pumpy. Naposledy uvolníme nesoudržný prach pomocí kartáčku. A opět odstraníme zbytky prachu pomocí vzduchové pumpy.
  5. Chemickou kotvu vložíme do aplikační pistole na kotvy a vytlačíme si cca 10 cm mimo připravované otvory, dokud není barva jednolitá.
  6. Aplikujeme chemickou kotvu do otvoru, dokud nevyplníme přibližně třetinu až polovinu prostoru. Postupujeme od nejhlubšího místa a postupně kotvu posouváme ven z otvoru.
  7. Do otvoru vsuneme kotvený prvek otáčivým pohybem – zašroubujeme.
  8. Na úplné zatížení počkáme, dokud kotva vytvrdne. Přesné vytvrzující časy jsou uvedeny na obalech chemických kotev a v technických listech.

Potřebujete poradit s výběrem či aplikací chemické kotvy? Obraťte se na nás online nebo telefonicky. Jsme tu pro vás.

Prohlédněte si také náš katalog.

Naše chemické kotvy DEBBEX

Reklamní video

Kalkulátor spotřeby chemických kotev