Efektní a odolná PU podlaha v Archeoparku Mikulčice

Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku realizace polyuretanové podlahy v Archeoparku v Mikulčicích. Zákazník zvolil naše řešení PUREXIN F6000 a navazující produkty pro menší projekt sociálního zařízení, které skvěle zapadá do celkového konceptu designu budov.

Polyuretanová podlaha je ideální volbou pro sociální zařízení hned z několika důvodů. Vyniká zvýšenou odolností a to jak proti poškrábání, tak proti chemikáliím. I v takto frekventovaném provozu tedy vydrží krásná skutečně dlouho. Je také hygienická a snadno se udržuje, což pomáhá minimalizovat šíření infekcí. Navíc je dostupná v různých barevných a designových možnostech, což umožňuje přizpůsobení interiéru podle potřeb a estetiky prostoru. V tomto případě zákazník zvolil doplnění černě probarvené polyuretanové stěrky o zlaté chipsy, které skvěle doplňují celý prostor.

Příprava povrchu pod polyuretanovou stěrku

Betonový podklad pro polyuretanovou podlahu byl dobře vyzrálý, proto byla pro realizaci zvolena jako podkladová vrstva penetrace EPOXIN F1000 DRY, která se skvěle hodí pro suché podklady do 4 % relativní vlhkosti. Produkt využijete jak u nových podlah, které už mají za sebou delší dobu zrání, tak jako penetraci na beton při rekonstrukcích. V takovém případě je samozřejmě nutné betonový podklad nejdříve opravit a očistit. Jak na to zjistíte v našem článku o jednoduchých opravách betonových podlah.

Penetrace vytváří uzavřenou vrstvu, díky které na sebe další vrstvy podlahy dobře přilnou a budou bez defektů. Vždy doporučujeme používat celou řadu výrobků značky Den Braven, protože jen tehdy můžeme zaručit požadovaný výsledek.

Nanášení polyuretanové podlahy

Výhodou litých podlah z polyuretanu je vysoká variabilita designů a nejrůznějších odstínů. Ať už se rozhodnete pro mramorování, jako tomu bylo při realizaci v Břeclavi, cákance, míchání barev, nebo další efekty, polyuretanová stěrka vám toho dovolí skutečně hodně.

V Archeoparku Mikulčice byla černá PU stěrka PUREXIN F6000 obohacena o zlaté chipsy. Akrylátové lupínky jsou mimořádně vhodné pro vytváření efektů na různých typech podlah. Zkušený řemeslník vám pomůže zhotovit podlahu zcela podle vašich představ, lze realizovat různou hustotu a přechody, hrát si s množstvím vloček, nebo dokonce kombinovat jejich barvy. V tomto případě jde o designové doplnění interiéru s celkovým laděním do zlatočerné kombinace.

Svrchní lak a ochrana podlahy

Po nanesení stěrkou a vytvrdnutí získá PU podlaha PUREXIN F6000 lesklý vzhled. Pro zvýšení životnosti doporučujeme uzavření celého systému vhodným lakem. Atraktivní matný povrch byl vytvořen pomocí produktu Purexin F8000 a výsledek působí opravdu luxusním dojmem.

Tento dvousložkový polyuretanový lak se nanáší velurovým válečkem a pro jeho správnou aplikaci je potřeba, aby na sebe jednotlivé tahy plynule navazovaly. Jen tak dosáhnete dokonalého výsledku i u velkých ploch. Rozhodně bychom doporučili tomuto kroku věnovat mimořádnou péči a dostatek času.

Po dokonalém vyzrání a zatvrdnutí podlahy je povrch odolný proti chemikáliím, poškrábání i dalším vnějším vlivům. Pro vysoce frekventované prostory s častým úklidem doporučujeme také protáhnout stěrku na stěny, jak to můžete vidět právě u této realizace.

Po provedení dokončovacích prací je polyuretanová podlaha nejen funkčním prvkem celého projektu, ale i nedílnou součástí celkového designu budov archeoparku.

Klíčové informace k referenci

Penetrace: EPOXIN F1000 DRY
Polyuretanová stěrka: PUREXIN F6000 + zlaté chipsy
Lak: PUREXIN F8000

Lokalita: Archeopark Mikulčice
Rozsah realizace: 15 m2
Datum realizace: říjen 2023