polyuretanová podlaha 9

Polyuretanová podlaha v Břeclavi

Polyuretanové stěrky jsou ideálním řešením do komerčních a bytových prostor. Mezi jejich nesporné výhody patří elasticita, nízké nároky na údržbu a vysoký komfort došlapu. Polyuretanovou podlahu zákazník zvolil právě z důvodu dokonalého zahlazení povrchu a vytvoření zcela rovné podlahy bez spár, prahů, přechodových a obvodových lišt.

Příprava povrchu pro polyuretanovou podlahu

Jen dokonale připravený povrch vám zaručí, že podlaha dobře přilne. V případě Břeclavské realizace polyuretanové podlahové stěrky šlo o novostavbu, což sice mnoho technologických postupů zjednodušuje, nicméně také má svá specifika. Pro nové podlahy se skvěle hodí epoxidová penetrace EPOXIN F1200 WET, se kterou můžete pracovat již za 5-10 dní po betonáži i při vyšší vlhkosti podkladu. V tomto případě funguje společně s křemičitým pískem frakce 0,3 mm jako záškrab a vyrovnávací stěrka. Tím bylo docíleno zahlazení všech drobných nerovností a pórů v původním betonu.

Pod finální nášlapnou vrstvu patří vyrovnávací stěrka. Volba samozřejmě padla na dvousložkovou epoxidovou stěrku EPOXIN F5000. Nízká viskozita zaručuje snadnou práci s nátěrem, který lze pak ve vyšší vrstvě jednoduše roztahat kovovou hladítkem po celé ploše.

Standardní barvou pro EPOXIN F5000 je šedá (RAL 7035), ale vzhledem k tomu, že eligizační (vyrovnávací) stěrky pro epoxidové a polyuretanové podlahové systémy dodáváme v celé škále barev, je možné zvolit prakticky jakýkoliv odstín na míru konkrétnímu přání zákazníka. Při realizaci PU podlahy v Břeclavi šlo o vyrovnání podlahy a zvýraznění případných defektů, nerovností a vln v podkladu, které by se mohly prokreslit do drahé finální vrstvy. Tento postup však není příliš častý. Většinou se finální vrstva aplikuje rovnou na napenetrovaný podklad se záškrabem, protože sama vyrovnává lehké nerovnosti.

Realizace podlahové polyuretanové stěrky

Pro finální vzhled podlahy byla zvolena kombinace barev RAL 9003 a RAL 9004 (bílý podklad s černým vzorem). Výhodou polyuretanových a epoxidových podlahových řešení je právě velká variabilita nejen při volbě barevných odstínů, ale i vytváření vzorů. Typickými dekory jsou imitace mramoru, cákance, slévání jednotlivých odstínů nebo posyp barevnými vločkami. Podobně lze opticky oddělit jednotlivé pracovní zóny, jak je názorně předvedeno v našem dalším článku o realizaci epoxidové podlahy ve výrobní hale.

Jak je jasně vidět, PUREXIN F6000 je vysoce krycí a po původním zeleno žlutém odstínu podkladové stěrky nezbylo ani stopy. Výhodou materiálu je již zmíněný měkký povrch s vysokou elasticitou, který je zajištěn aplikací materiálu ve větší vrstvě. Toho docílíme při minimální spotřebě materiálu 1,6 kg/m2.

Před nanesením závěrečného laku je polyuretanová podlaha extrémně hladká s vysokým leskem.

Pro výsledný finiš byl použit matný polyuretanový lak PUREXIN F8000. Tento dvousložkový nátěr je mimořádně vhodný pro nanášení velurovým válečkem s krátkým chlupem. PU podlaze dodává atraktivní sametový vzhled a závěrečnou ochranu před vnějšími vlivy.

POZOR: U polyuretanového laku PUREXIN F8000 je hlavně důležitá správná technologie nanášení a plynulé navazování jednotlivých tahů. Jedině při pečlivé aplikaci dosáhnete skutečně dokonalého výsledku.

Po odstranění krycích prvků stěn můžeme pozorovat realizovanou polyuretanovou podlahu v celé své kráse. Během dokončovacích prací je již PU stěrka na svém místě.

Klíčové informace k referenci

Penetrace: EPOXIN F1200 WET + písek frakce 0,3 mm
Vyrovnávací stěrka: EPOXIN F5000
Polyuretanová stěrka: PUREXIN F6000
Lak: PUREXIN F8000

Lokalita: Břeclav
Rozsah realizace: 200 m2
Datum realizace: květen 2023

Přejít na produkty EPOXIN a PUREXIN