antistatická podlaha

Antistatická podlaha pro logistické centrum

Řada produktů pro realizaci antistatických podlah je jednou z vlajkových lodí společnosti Den Braven. Je vhodná jak na menší projekty v chemickém průmyslu, tak na velké haly, kde se v hojném počtu pohybují zaměstnanci i technika. V logistickém centru v Seredi byla aplikována na plochu téměř 3 500 m2. Z velikosti zakázky vyplývají maximální požadavky na jednoduchost aplikace, rychlost realizace a výslednou kvalitu antistatické podlahy.

Antistatická opatření jsou realizována proto, aby minimalizovala vznik statické elektřiny. Ta se tvoří velkou měrou při pohybu zaměstnanců, nejrůznějších vozidel a dopravníků. Díky použití antistatické podlahy jsou elektronická zařízení chráněna před jejím vlivem a je zaručena jejich spolehlivost.

Řada produktů pro antistatické podlahy

Při realizaci antistatických podlah vždy doporučujeme zvolit na sebe navazující produkty. Tak je zaručena maximální kompatibilita jednotlivých vrstev, která se projeví v trvanlivosti celého podlahového systému. S použitím správné penetrace, měděných pásků, vodivého nátěru a svrchní nášlapné vrstvy získáte podlahu, která zaručuje velmi příjemný povrch a je odolná vůči mechanickému i chemickému poškození.

Při realizaci v Seredi bylo navíc zákazníkem pozitivně přijato závěrečné měření vodivosti podlahy nezávislým kontrolorem, při kterém podlaha dosáhla daleko lepších hodnot, než je předepsáno.

Příprava před aplikací epoxidové podlahy

Pro realizaci projektu podlahy na bázi epoxidu je zásadní dobře připravený povrch. Při této realizaci šlo o skvěle zvládnutý hlazený beton, což celou aplikaci podlahy značně usnadnilo. Základním krokem byla aplikace penetrace EPOXIN F1000 DRY, která se nanáší na suchý a dobře vyzrálý povrch. Dvousložková penetrace se nanáší ihned po zamíchání a doba schnutí je 24 hodin.

Realizační firma pozitivně hodnotila vlastnosti penetrace EPOXIN F1000 DRY, která se velmi jednoduše míchá a její aplikace je doslova hračka i ve větším množství. Pro větší projekty doporučujeme nanášení válečkem ve dvou vrstvách do kříže. Tak dosáhnete optimálního výsledku pro aplikaci dalších vrstev podlahy.

Co tvoří antistatickou podlahu?

V případě projektu antistatické podlahy v logistickém centru byly respektovány všechny platné předpisy a nařízení. Na připravený podklad byly položeny měděné pásky v požadovaných rozestupech maximálně 5×5 metrů s připojením do zemnících bodů. Měděná páska v naší nabídce je standardně samolepící, takže se s ní dobře pracuje a ani při aplikaci dalších vrstev se nepohne z místa.

Vodivá vrstva EPOXIN F9000 CONDUCTIVE se nanáší ihned po aplikaci měděných pásků. Právě tato vrstva zaručuje ideální vodivost podlahy. Dvousložková epoxidová hmota se smíchá v předepsaném poměru pomalými otáčkami míchadla, aby nedošlo ke zbytečnému vzniku vzduchových bublin. V případě této realizace byla vodivá vrstva nanášena válečkem, ale pro menší plochy je možné použít i štětec. Při aplikaci je navíc nutné dát pozor, aby hmota nestékala a nevytvářela místa s větší vrstvou. To může negativně ovlivnit výslednou vodivost celého podlahového systému.

Dokončení antistatické podlahy

Posledním krokem při realizaci antistatické podlahy je pochozí vrstva. Po dokonalém vytvrzení vodivé vrstvy přichází na řadu EPOXIN F9100. Opět jde o dvousložkovou antistatickou hmotu ve formě stěrky, která má ideální vlastnosti pro aplikaci na připravený povrch. Pro správnou funkčnost celé skladby podlahy je třeba dodržet požadovanou tloušťku vrstvy, která je 1,5 – 1,8 kg/m2. V případě této realizace se firma pohybovala kolem horní hranice této hodnoty, tedy výsledná vydatnost byla 1,8 kg/m2. Hmota je pár minut po aplikaci odvzdušněna speciálním válečkem a je pochozí již po 24 hodinách. K instalaci techniky pak může dojít nejdříve po 7 dnech. To už je podlahový systém zcela vyzrálý a maximálně odolný.

Příjemným bonusem, který při realizaci obdobných projektů opravdu oceníte, je absence agresivního zápachu jednotlivých hmot. Kromě pohodlí zaměstnanců při realizaci jde i o následný komfort v prvních týdnech a měsících používání prostoru.

Zákazník pro tuto realizaci zvolil klasickou šedou barevnost, ale antistatickou podlahu Den Braven je možné objednat v mnoha barevných odstínech. Podle vzorníku RAL lze vytvořit prakticky jakoukoliv barvu přímo pro konkrétní zakázku. Není tedy nemožné realizovat antistatickou podlahu například ve firemních barvách.

Po dokončení přípravy haly

V rámci projektu přípravy haly pro klienta došlo také k dalším úpravám, jejichž součástí bylo i snížení stropů. Celkově byl vytvořen velmi účelný prostor s antistatickou podlahou v rozsahu 3 474 m2 podle přání zákazníka. Realizační firma po dokončení prací vyzdvihla hlavně pohodlí při aplikaci penetrace EPOXIN F1000 DRY, což celou zakázku značně urychlilo.

Do výrobních prostor se kromě antistatických podlah hodí samonivelační hmoty, které si můžete prohlédnout v článku z realizace v Novém Jičíně, případně jiné epoxidové systémy. Pro přípravu a zahlazení mírných nedokonalostí povrchu doporučujeme podívat se i na reportáž z použití BETON FIX.

Klíčové informace k referenci

Penetrace: EPOXIN F1100 DRY FAST
Vodivá vrstva: Měděná páska + EPOXIN F9000 CONDUCTIVE
Pochozí vrstva: EPOXIN F9100 ANTI-STATIC

Lokalita: Sereď (SK)
Rozsah realizace: 3 474 m2
Datum realizace: podzim 2023